Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 58

Op het WG-terrein sinds 1982


Aansprekender kan een idee niet zijn: gebruikt gereedschap 'redden' voor hergebruik in arme landen. Zo gezegd, zo gedaan, vanaf 1982 al meteen vanaf het WG-terrein.
Het idee kreeg vleugels, zoals in het eigen logo, en 'GG' groeide tegen de klippen op. Maar zodra iets een echte organisatie wordt is er serieuze sturing nodig om te voorkomen dat het op die klippen loopt. Goede bedoelingen alleen zijn dan onvoldoende.

We ontmoeten Bob de Koff, voorzitter van de Stichting Gered Gereedschap. We treffen hem in GG's kantoor, naast het WG Café. Je kijkt hem aan en denkt: 'Bob heeft zijn zaken voor elkaar en doet alleen nog dingen die hij leuk vindt en/of goed zijn voor de wereld'.
Maar klopt dat ook?
Het klopt. Met een ruime ervaring in het leiden van bedrijven nam hij nu zo'n zes jaar geleden het voorzitterschap op zich. Als vrijwilliger, zoals bijna iedereen bij GG.



Inmiddels is er zelfs een reserve(tje) opgebouwd, als buffer voor tegenslagen zoals corona. Dat lukte onder meer door de activiteiten te beperken. De hele wereld willen redden met gered gereedschap is wel goed bedoeld, maar niet realistisch.

Tegenwoordig concentreert GG zich uitsluitend op een selecte groep Afrikaanse landen. Daar gaat niet alleen al het gereedschap heen, maar ook de kennis over hoe je met dat gereedschap omgaat en hoe je ermee duurzaam een eigen bedrijfje opbouwt. Daarnaast zijn er ter plekke ook werkplaatsen ingericht waar kleine ondernemers gereedschap goedkoop kunnen huren en wordt een deel van het gereedschap er klaargemaakt voor een tweede leven. Ook dat zorgt weer voor werk.

In Nederland zelf wordt ingezameld gereedschap opgeknapt door ouderen met een technische achtergrond, die zo zinvol bezig blijven, maar ook door jongeren 'met een afstand tot de arbeidsmarkt'. Zo snijdt het GG-mes, vakkundig geslepen, aan vele kanten.

Nog zo'n kant is dat het redden van gereedschap ook goed is voor het milieu. Dat geldt zelfs voor de acht à tien volle containers die er per jaar naar Afrika gaan. Ze worden gekocht aan het einde van hun levensduur voor de scheepvaart. Maar oude containers, aan elkaar gekoppeld op hun eindhalte, doen het nog prima als werkplaats.

GG leeft van donaties van particulieren, maar ook van institutionele partijen, zoals bedrijven en vermogensfondsen. Het is een aantrekkelijk goed doel in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Maar de stichting mag er dan nu beter voorstaan, meer inkomsten zijn altijd welkom en GG moet voortdurend bezig blijven om te houden wat het heeft. Bovendien zijn er op het WG-kantoor meer vrijwilligers welkom, liefst met ervaring en/of affiniteit met ontwikkelingslanden. Niet voor het redden van gereedschap, dat gebeurt elders, maar op het gebied van secretariële ondersteuning, communicatie, financiën en logistiek. Die mensen moeten er op en rond het WG-terrein zeker zijn.

Op het WG-kantoor werken nu vier betaalde ZZP'ers parttime. De opknapwerkplaatsen, enkele tientallen, bevinden zich door het hele land. Datzelfde geldt voor de inleverpunten, die onder meer in de meeste Praxis-filialen te vinden zijn.

Het uiteindelijk in Afrika gedoneerde materiaal varieert van standaardkistjes, met daarin een basisset gereedschappen, tot en met een complete autowerkplaats.



Bob de Koff wijst op een lamp in de hoek, de Freedom Lamp, van ontwerper Joep van Lieshout. De lichtbron is omgeven door zware spijlen, een werkproject om jonge gedetineerden in Malawi perspectief te bieden, met steun van GG. Zomaar een voorbeeld van het vele werk van Gered Gereedschap.

En zo redt GG, al met al, ook mensen. 

*

Joost Overhoff

www.cacciucco.nl