Heen en Weer rijdt al in verschillende stadsdelen. Het Buurtkamer Bellamymuseum onderzoekt nu of we gezamenlijk ook een Canta in onze buurt kunnen laten rijden door vrijwilligers en hiermee buurtgenoten die dat nodig hebben voor 1 euro binnen de buurt te vervoeren. Hiervoor moet eerst een stichting opgericht worden waarvoor vrijwilligers gezocht worden.



Achtergrond
Heen en Weer rijdt al in verschillende stadsdelen. Ze zijn 7 jaar geleden al begonnen met het centrum, en er zijn er sindsdien meer bij gekomen.
Buitenveldert, Centrum, Oud-Zuid en de Pijp- en Rivierenbuurt.

Heen en Weer is feitelijk een project tegen eenzaamheid. Het is sociaal vervoer, maar geen aanvullend speciaal vervoer. Mensen die ouder zijn, slecht ter been, niet goed meer kunnen zien of angstig zijn de straat op te moeten, mensen met beginnende dementie, kunnen voor 1 euro worden opgehaald thuis (in ons geval in west) en worden afgezet waar ze maar willen (in west). Om naar de kapper te gaan, naar de verjaardag van je kleinkind, boodschappen te gaan doen, naar de Havelaar, de kroeg, biljartclub. Alles om het leven fijner te maken en het eigen sociale netwerk in stand te houden.

Organisatie
Elk stadsdeel is georganiseerd in een eigen stichting met eigen bestuur. Er is een
overkoepelende vereniging Heen en Weer Amsterdam, waar het bestuur ook lid van is.

De subsidies voor het introduceren en laten rijden van de canta’s in de stadsdelen, worden aangevraagd door de Vereeniging Heen en Weer Amsterdam. Er is subsidie voor Heen en Weer West. De kosten voor het oprichten een inrichten van de stichting worden door de vereniging betaald. Ook het leasen van de canta’s. Elk stadsdeel start met een pilot, wij dus ook. We starten met 1 canta en breiden uit naar 2 of 3 canta’s naargelang het gebruik er van. 

Bestuurder voor Heen en Weer West gezocht
Eerst moeten we een volledig bestuur hebben. We zoeken nog 2 á 3 bestuursleden, waaronder penningmeester en secretaris. Vooral bij het opstarten zal er meer werk zijn. Wanneer alles loopt, is er minder werk te doen. Het aantal te houden vergaderingen per jaar, zal statutair natuurlijk worden vastgelegd op een minimum (meestal is dat 4 keer per jaar), en kunnen taken onderling verdeeld worden.

Omdat de Vereniging Heen en Weer Amsterdam al 7 jaar dit project aanstuurt, is héél veel (voor)werk al gedaan. Het is eigenlijk een heel luxe positie. We kunnen instappen (letterlijk) en er natuurlijk onze eigen unieke draai aan geven. Instappen is in dit licht ook veilig. Er is gedacht aan verzekeringen, VOG’s,
bestuursaansprakelijkheidsverzekering en communicatie en administratiefaciliteiten waar de stichting op kan terug vallen. De hoofdelijke aansprakelijkheid bij deze stichting is natuurlijk niet anders dan die van een andere.

Andere vrijwilligersfuncties
Naast bestuursleden hebben we tezijnertijd natuurlijk ook chauffeurs nodig en een planner.

Mensen met interesse bestuurder voor Heen en Weer West te worden, kunnen zich aanmelden via Renkvanoyen@hetgewildewesten.nl (06 24805848). Dan neemt hij contact met je op.