In het AOC aan het WG-Plein

Op het WG-terrein geweest sinds 2013

Per 01-07-2021 alleen nog online >>


Hoe vangt een koe een (beun)haas? Geen idee. Wel weet ik dat het in de yogawereld door de vele beunhazen-in-meditatiehouding lastig kiezen is. Zelf hoef ik niet te kiezen, want als typische (ouderwetse) man doe ik niet aan yoga. Mijn vrouw wel.

Hoe kwam zij aan het juiste adres? Ze ging naar een tiptopwinkel voor het kopen van een yogamat en vroeg daar welke Amsterdamse yogastudio's er serieus te nemen zijn. Daardoor bleven er van het bos nog maar weinig bomen over, waarvan één op het WG-terrein. Voilà.

De locatie ervan is een verrassing. In het AOC verwacht je vooral snelle jongens en meisjes die het helemaal gaan maken in iets slims, moderns. Niet zoiets oerouds als yoga. Maar yoga mag dan oud zijn, het is ook hip. Hot. Sterker, naast de klassieke basisvorm 'Hatha yoga' hebben zich intussen subvormen ontwikkeld, waarvan 'Hot yoga' misschien wel de meest modieuze is. Alles is er hot aan, zodat je het al warm krijgt als je eraan denkt.

Ook in yogastudio JYO van Josette van Leeuwen kan je het warm krijgen, maar dat is dan vooral door eigen inspanning. Verder heerst er in de stemmige ruimte een sfeer van serene rust.
 
 
 
Hatha yoga? 'Ha' is Sanskriet voor 'zon', 'tha' = 'maan' en 'yoga' betekent 'juk'. Maar dan niet het soort juk om onder gebukt te gaan, maar iets dat je in balans moet brengen, net als de twee tegengestelden Zon & Maan, te vergelijken met het Chinese Yin & Yang.

Kortom, yoga is het streven naar balans in jezelf, door middel van lichaamsoefeningen en ademhalingstechniek. Josette doet het al tientallen jaren, vanaf haar 22e serieus.

In 1998 begon ze een vierjarige opleiding en vestigde zich als JYO in 2006. In haar lesprogramma vallen diverse yogavarianten op. Daarbij gaat het niet om de bovenvermelde hippigheden, maar om vormen die zijn toegesneden op specifieke doelgroepen. Zo is er yoga voor bedrijven, die hun personeelsleden in evenwicht willen houden. Er is 'Gentle yoga', waarbij alles iets zachter toegaat. Ook is er 'Stoelyoga' voor degenen die niet op de grond kunnen zitten. '55+ yoga' is voor mensen die graag les hebben zonder zich te hoeven spiegelen aan het strakke en lenige van de jeugd.

Een speciale groep die veel baat heeft bij yoga zijn (ex-)kankerpatiënten. De knowhow daarvoor, los van de vakkennis die ze al heeft, wortelt in het feit dat Josette zelf ervaringsdeskundig is.

Ze is bovendien van nog meer markten thuis: zo vinden ook Mindfulness, Stress counseling en hulp bij Burn-outs een plaats onder het dak van JYO. Het zijn terreinen die raken aan yoga, waarbij het verkeerde juk moet worden afgeworpen en vervangen door het goede.
 
In het hindoeïstische pantheon mogen goden dan vaak vele armen hebben, Josette heeft er maar twee. Daarom geeft ze niet alle lessen zelf. Daarvoor kan ze een beroep doen op een paar extra armen. Daarnaast heeft ze een serie cd's geproduceerd waardoor je onder haar eigen competente begeleiding thuis aan yoga kan doen.
 
*
 
 
 
Anekdote
 
In de zomer van 2018 viel een vrouw van een cruiseschip in de Adriatische Zee. Pas tien uur later werd ze gered. Hoe overleefde ze dat, wilden verblufte journalisten weten.
Haar recept: zingen en yoga.
Zingen tegen de kou en yoga om in balans te blijven, geestelijk en fysiek.
 

 *

 
Joost Overhoff
 www.cacciucco.nl