Op een druilerige zaterdagochtend begin maart, tref ik Mariët met een aantal buurtbewoners aan het werk met de vijf plantvakken op de Overtoom (eerste deel vanaf het Leidseplein).


Hoe kwam het zo?

De gemeente heeft twee jaar geleden vijf plantvakken op de Overtoom aangelegd, op initiatief van de winkeliersvereniging.

De eerste tijd zag het er prachtig uit, maar al snel bleek dat niemand de verantwoordelijkheid op zich nam en verwaarloosden de vakken snel.

Mariët, die zelf dichtbij twee van de vakken woont, nam het initiatief en onderzocht bij de Gemeente hoe ze het zelf kon aanpakken. De gemeente Amsterdam stelt bewonersinitiatieven erg op prijs, dus stelde Mariët voor om met een groep buurtbewoners de vakken te onderhouden. 


En dat in je eentje?

In een mum van tijd bleken twaalf buurtbewoners bereid om mee te helpen: enthousiaste buurvrouwen. Via via kwamen er bewoners uit de straat bij. Er is ook nog een flyer rondgedeeld. Buurtgroen Overtoom is geboren! Samen zetten zij zich in voor een schone en groene straat. Zwerfvuil wordt opgeraapt en in de bakken gedaan. Omgevallen fietsen worden recht gezet en de planten dragen bij aan de biodiversiteit en schone lucht.

De vakken waren erg verwaarloosd, dus is eerst alles schoongemaakt, en daarna heeft de Gemeente nog wat extra planten vervangen.

Een keer in de zes weken komen de vrijwilligers samen in de gemeenschappelijke tuin van het complex waar Mariët woont, en dan wordt besproken wat er zoal gedaan moet worden.


En nu na het eerste enthousiasme?

Op de gezamenlijke app wordt het contact onderhouden. Naast de 6-wekelijkse bijeenkomsten, staan er regelmatig berichtjes op van vrijwilligers die een extra paar uurtjes zin hebben om in de vakken te werken.

Afgelopen zomer, die zo warm en droog was, hebben alle planten het overleefd omdat de vrijwilligers met bakjes water en gieters de vakken goed bijgehouden hebben.  Ook helpen bedrijven in de buurt (met de brandslang!) mee als ze er weer aan herinnert worden.

Soms worden er wat planten uit eigen tuin bijgezet, en er is onlangs wat gezaaid ook. Nu afwachten hoeveel er tevoorschijn komt!


En de gemeente?

Inmiddels heeft Mariët een rechtstreeks lijntje met de contactpersoon bij de Gemeente, en dat werkt perfect.

Naast de bijdrage aan een groene leefomgeving zorgt dit initiatief voor positief contact met de buurt. Kortom een initiatief wat prima past in de stadsdorp gedachte!

***

Mocht je ook zoiets overwegen of je willen aansluiten bij Buurtgroen Overtom dan kan je een mail sturen naar buurtgroenovertoom@gmail.com.
Of mail ons naar stadsdorpvondelhelmers@gmail.com en wij brengen je in contact met Mariët op 1 van de andere stadsdorpers die iets soorgelijks gedaan hebben. 

En hier de flyer van Buurgroen Overtoom: