De jaren vijftig van de vorige eeuw staan bekend als een wat brave periode. Een periode zonder veel opstand en die vooral werd gekenmerkt door de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, en de geleide loonpolitiek met (zeer) lage lonen. En niet te vergeten: de Koude Oorlog.
.jpg)
Toch gebeurde er wel degelijk spannende dingen. Zo brak er op 31 maart 1955 een massale staking uit in Amsterdam. Meer dan vierduizend werklieden bij de gemeente legden het werk neer voor een betere beloning. De staking houdt de stad vijf dagen in haar greep. De staking is daarmee de grootste ambtenaren-staking ooit voor Amsterdam.
En deze staking was voor de Afdeling Personeelszaken van Amsterdam ‘de zwartste bladzijde’ in hun bestaan. Dat vloeide voort uit de straffen die na afloop van de staking aan de stakers werden toebedeeld: ontslag op staande voet, schorsingen voor diverse weken met inhouding van salaris, en terugzetting in salaris, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Over deze staking is nu een boek geschreven. Door Harrie Lindelauff en Jaap Hoooiveld. Jaap Hooiveld schreef eerder een boek over Dirk van Nimwegen, een van de helden van de februaristaking in 1941. Dit boek presenteerde hij begin 2022 in Buurtsalon Jeltje. Op dinsdag 13 mei komt Jaap opnieuw langs in Buurtsalon Jeltje: nu om dit nieuwe boek, De Vergeten Staking van Amsterdam, te presenteren.
di 13 mei| 14:00 | gratis | Buurtsalon Jeltje, Eerste Helmersstraat 106-N